Smer predstavil šesť bodov v zákone o dôchodkovom sporení

28.02.2013 Bratislava

Bratislava 28. februára (TASR) - Vládna strana Smer-SD predstavila v rámci rokovania o ústavnom zákone dôchodkového systému šesť bodov. Na nich by sa mali podľa štátneho tajomníka rezortu práce Jozefa Buriana zhodnúť všetky politické strany. "Buď nám ide o nejaký racionálny zámer do budúcna, alebo budeme hľadať riešenia, ako sa to nedá," povedal dnes za okrúhlym stolom Inštitútu hospodárskej politiky (IHP) Burian.

Požiadavky Smeru-SD sa týkajú 1. aj 2. dôchodkového piliera, pričom podľa Buriana by mal byť ústavný zákon napísaný v deklaratívnej forme. Možné zvyšovanie štátnych príspevkov do 2. piliera by malo byť podmienené ekonomickými podmienkami, v akých sa bude SR v budúcnosti nachádzať, pričom Smer-SD chce aj prepojenie tohto zákona s ústavným zákonom o rozpočtovej zodpovednosti.

Strana takisto počíta s potvrdením vlastníckych práv pre sporiteľov v 2. pilieri, teda s deklaráciou jeho nezrušiteľnosti. Rovnako ráta so zvyšovaním veku odchodu do dôchodku, deklaráciou valorizácie dôchodkových dávok a s predĺžením minimálnej doby sporenia, ktorá určuje nárok sporiteľa na dôchodok.

Podľa Buriana je kľúčom k udržateľnosti dôchodkového systému celkový pohľad na dôchodkový systém, nielen na udržateľnosť prvého piliera. Rezort práce momentálne pripravuje aj významnú zmenu 3. dôchodkového piliera, ktorý je podľa slov tajomníka najmenej výnosný. "Zmena fungovania tohto systému a dlhodobé potvrdenie určitých výhod a určitého pozitívneho pohľadu na 3. pilier bude neoddeliteľnou súčasťou zavŕšenia dôchodkovej reformy," skonštatoval Burian.
 

Vyberte región